Freek Laarhoven en Lars Zwart, CRKL Architecten

“Architectuur is niet ons beroep, het is ons leven.”

CRKL Architecten is een nieuw Utrechts architectenbureau met een berg ervaring. Architecten Freek Laarhoven en Lars Zwart waren al jarenlang collega’s toen het bureau waar zij werkten ermee ophield. Samen begonnen zij in 2021 CRKL Architecten met een vaste samenwerking met ingenieursbureau EversPartners.

Eenvoud, Duurzaam en Samen

De cirkel staat symbool voor eenvoud, duurzaam en samen. Deze waarden staan bij CRKL architecten centraal. In de omgang, in het denken en in de architectuur. Wij houden van eenvoudige architectuur zonder opsmuk waarbij de kosten realistisch zijn en het projecten zijn die we kunnen waarmaken. Duurzaamheid zit in energiesystemen, materialen, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit. Samen staat voor samenwerken, goede gesprekken met degene voor wie we ontwerpen maken. Wat is de vraag? En hoe geven we daarop het beste antwoord?

Krachtig concept in nuchtere helder taal

Fortenkavels past goed binnen de conceptuele architectuur waar CRKL betekenis aan wil geven. De thematiek van de fortenarchitectuur is een inspirerend uitgangspunt. Het is een krachtig concept in nuchtere heldere taal. Aan duurzaamheid ontkom je niet. Deze tijd vraagt erom na te denken over energiegebruik van gebouwen of zelfs hoe gebouwen energie kunnen leveren. Fortenkavels is een project waar 15 opdrachtgevers en 4 architectenbureaus samen aan werken. Binnen dit project werken Lars en Freek als team samen met hun twee collega’s van CRKL en EversPartners. 

Inspiratie halen Lars en Freek uit de dingen die zij om zich heen zien, zoals bijzondere detailleringen,  oplossingen van andere architecten, maar ook de natuur, de stad en het dagelijks leven met gesprekken die zij hebben over actuele maatschappelijke thema’s. Lars: “Wij zijn niet heel erg stedelijke architecten of plattelands architecten. Utrecht, de middelgrote stad waar wij zelf wonen, inspireert ook.” 

Context

Lars en Freek hebben veel ervaring met middelgrote woningbouwprojecten en particuliere woningbouw. Belangrijker dan het soort woningen dat zij bouwen vinden zij de architectuurstijl en dat een ontwerp binnen de context past. CRKL heeft een herkenbaar eigentijds handschrift.

Lars: “Wij kijken naar de omgeving, naar wat de klant wil en wat de kansen zijn om dat te verheffen zodat het resultaat verrast en enthousiasme oproept.” Freek: “Een gebouw moet een heldere krachtige vorm hebben. Een kind moet het gebouw kunnen beschrijven.

De aanwezigheid van water, de ondergaande zon, dat zijn het soort kwaliteiten die we in de woning zichtbaar willen maken. Het masterplan Parijsch is Freek helemaal eigen. “Ik heb meegewerkt aan het stedenbouwkundig plan van de naastgeleven Sporthelden buurt. De locatie en de thema’s zijn mij zeer bekend, en hebben voor mij persoonlijk een meerwaarde.” 

Voor iedereen is ‘thuis’ anders. CRKL is er goed in om klanten mee te nemen in de reis waarin zij ontdekken wat hun thuis is. “Het ontwerpproces is een momentopname waarbij wij proberen jaren vooruit te denken. Wij ontwerpen alles in 3D modellen. Klanten kunnen direct zien wat het bijvoorbeeld betekent om een wand op te schuiven. Wij maken niet alleen mooie plaatjes, een woning moet ook functioneel zijn.”

Bekijk de website www.crklarchitecten.nl of download hieronder meer informatie.

 

CRKL flyer Fortenkavels