Jan Meyer en Gerben van Manen

“Wij maken een verantwoorde vertaling van het droomhuis dat mensen in hun hoofd hebben.”

“Wij zijn geen bureau met maar één gezicht qua architectuur. Wij bouwen voor onze opdrachtgever, dus wij luisteren duidelijk naar diens wensen, want daar doen we het voor.,” aldus Gerben en Jan. Van Manen biedt een grote verscheidenheid aan architectuur. Van een klassieke einde 19e-eeuwse woningstijl die naadloos past in bijvoorbeeld Aerdenhout, tot uiterst moderne woningen met platte daken en gestucte gevels in Nieuwkoop.

Het bureau is ervaren in het ontwerpen van villa’s. In casco kost iedere villa hetzelfde en bepalen alle speciale details en extra’s het totale budget. Daarom is het  belangrijk om je vanaf het begin van een traject goed bewust te zijn van de prijzen van bouwmaterialen.

Eén keer in je leven

Zelf een huis bouwen doe je meestal maar één keer in je leven. Gerben: “Wij proberen een verantwoorde vertaling te maken van het droomhuis dat mensen in hun hoofd hebben. Wij vergaren zoveel mogelijk informatie over de gezinssituatie, de werksituatie en het programma van eisen in combinatie met referentiebeelden die mensen op bijvoorbeeld Pinterest vinden. Dan maken wij eerst een schetsontwerp dat we soms aanvullen met 3D beelden om het te verduidelijken. Van daaruit vertrekken we en begint het verdere proces.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

Wat Jan en Gerben zo leuk vinden aan Fortenkavels is het directe contact met de opdrachtgevers en dat zij zich helemaal kunnen inleven in de wensen van de toekomstige bewoners. “Belangrijk is dat er een klik is met de opdrachtgever, dat je dezelfde taal spreekt. We gaan samen een traject van dik anderhalf jaar in en dat moet een feestje zijn.

Als architect hebben wij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wij bepalen voor een groot deel hoe mensen de komende tijd gaan leven en daar zijn wij ons ook altijd bewust van. Wij zetten mensen graag aan het denken. Soms dagen wij ze uit om op een verantwoorde manier een eigen weg te kiezen. Hoe draait de zon? Of je aan huis werkt of ’s avonds pas thuis komt zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de uitgangspunten van je ontwerp.”

Unieke woning

Gerben en Jan vinden het heel belangrijk om de wensen van de particuliere bouwer te verwezenlijken. “Je vormt met de verschillende kavels één project, terwijl de individuele woning ook uniek moet zijn. Bij de forten in de buurt  zie je ook heel veel verschillende architectuur. Het is mooi als je straks door je oogharen naar dit project kijkt en je elementen van de oude forten terugziet.” “Uiteindelijk hopen wij dat de bewoners iedere ochtend de gordijnen open doen en denken: ik heb het hier zo naar mijn zin!,” zegt Jan. “En dat wij dan nog een keer op bezoek mogen komen,” vult Gerben aan. “Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het hier fijn wonen is. De ruimtelijkheid aan de overkant, de weidse blik, de knusse historische binnenstad van Culemborg en Utrecht en Den Bosch om de hoek.”

Bekijk de website www.van-manen.com voor meer informatie.